Wednesday 6 January 2010

Fotografie stock

Internetul nu mai e la inceputuri, nici macar in Romania. Totusi, in online imaginile "zburda" linistite de pe un site pe altul, pentru ca la un moment dat sa isi piarda drepturile de autor sau orice legatura cu sursa initiala, desi avem site-uri de fotografie stock si pentru tara noastra.

Stock, microstock si agentii

In Statele Unite ale Americii, de exemplu, piata de microstock a cunoscut o crestere uimitoare in anii trecuti. Atat agentiile sau fotografii independenti cat si publicatiile sau cumparatorii au avut de castigat prin lansarea a mai multe site-uri cu fotografie stock din cateva motive simple :

1. baze de date foarte mari de imagini din care se putea alege
2. preturi foarte mici pentru imagini si drepturile de folosire a acestora
3. imaginile foarte bine categorizate si selectate
4. functii de cautare "in-database" care permit acces rapid la imagini
5. timp foarte scurt de achizitie; imaginile ajung de la proprietar, prin intermediul agentiei, la cumparator in cateva minute

Evident ca modul de lucru se va schimba si in tara noastra, deoarece vom fi trasi "la mal" de catre statele cu experienta in online, insa pana atunci, tot ce putem sa facem este sa promovam site-urile de microstock si incercam sa mentinem drepturile de autor pentru elementele media peste care dam pe net.

No comments: